زایمان سزارین

زایمان سزارین

هیچ چیزی به زیبایی و شیرینی در آغوش گرفتن نوزاد برای مادری که ۹ ماه انتظار او را کشیده است پیدا نخواهید کرد. برای دستیابی به این آرزو نیاز قطعا مهم است که مراحل زایمان به صورت کامل انجام شود. امروزه بیشتر از یک سوم از نوزادان در کل جهان به صورت زایمان سزارین به […]

هیچ چیزی به زیبایی و شیرینی در آغوش گرفتن نوزاد برای مادری که ۹ ماه انتظار او را کشیده است پیدا نخواهید کرد.

برای دستیابی به این آرزو نیاز قطعا مهم است که مراحل زایمان به صورت کامل انجام شود.

امروزه بیشتر از یک سوم از نوزادان در کل جهان به صورت زایمان سزارین به دنیا می آیند.

این اتفاق بزرگ و شیرین وصف نشدنی است از احساسات زیبا که بگذریم به نوع زایمان و درد ها و سختی هایی که مادر می کشد می رسیم.

برای زایمان دو روش طبیعی و سزارین وجود دارد امروزه بر اساس آمار های ثبت شده جهانی حدودا ۱۰ درصد از خانم ها زایمان سزارین انجام می ‌دهند در ادامه به بررسی کامل این روش و چگونگی انجام آن را مراقبت های بعد از سزارین می پردازیم.

زایمان سزارین چیست؟

زایمان سزارین چیست؟
زایمان سزارین چیست؟

سزارین از روش ‌های رایج زایمان است که در اتاق عمل با ایجاد یک برش بر روی شکم برای خارج نمودن نوزاد از رحم صورت می گیرد در این روش نوزاد به جای عبور از رحم، از طریق برش بر روی شکم از رحم خارج خواهد شد.

در اکثریت موارد زایمان سزارین به دلیل جلوگیری از بروز بیماری و گاهی به دلیل آن که زایمان طبیعی تهدید برای سلامت مادر و فرزند است انجام می‌شود.

با توجه به درخواست های بسیار زیاد مادران برای انجام این نوع از زایمان پزشکان شرایط فرد را مورد ارزیابی قرار می دهند و سپس دستورات لازم را در این باره می دهند مادران باید در رابطه با این روش از زایمان علم و آگاهی خود را بالا ببرند.

ممکن است این عمل به صورت اورژانسی و یا پیش‌بینی نشده هم در صورت پارگی زودرس کیسه آب اتفاق بیفتد.

زایمان سزارین در چند هفته انجام میشود؟

در هفته سی و نهم بارداری زایمان سزارین معمولا شکل می‌گیرد و این یعنی حداقل دو هفته زودتر از زمان اصلی نوزاد متولد خواهد شد به همین دلیل برخی از پزشکان زایمان به روش سزارین را نوعی زایمان زودرس می دانند.

چه مادرانی باید عمل سزارین را انجام دهند؟

چه مادرانی باید عمل سزارین را انجام دهند؟
چه مادرانی باید عمل سزارین را انجام دهند؟

هنگامی که به دلیل عوارض ناشی از بارداری و یا مشکلات جسمی امکان زایمان طبیعی وجود نداشته باشد و یا مادر و نوزاد در معرض خطر قرار گرفته باشد پزشکان زایمان سزارین را پیشنهاد می دهند.

از علت هایی که باعث سزارین میشود عبارتند از:

عدم تناسب سر با لگن مادر سفالوپلویک اصطلاحی که به معنای بزرگی سر بدن کودک است و به همین دلیل نتواند از دهانه رحم خارج شود و یا دهانه رحم مادر به اندازه کافی باز نشود.

اگر چه بعد از سزارین امکان زایمان واژینال هم وجود داشته است اما برای همه خانم ها این شرایط فراهم نخواهد بود.

عواملی که می‌تواند در زایمان های بعدی تاثیر بسزایی داشته باشد شامل نوع برش رحم در سزارین قبلی و یا خطر پارگی رحم است بارداری چند قلویی هم یکی از دلایل زایمان سزارین به حساب می آید.

مطالعه بیشتر  مراقبت های قبل از دوران بارداری

از عواملی که سبب می شود تا مادر نتواند زایمان طبیعی انجام دهد جفت سرراهی است.

قرارگیری نوزاد در رحم به صورت عرضی می‌تواند یکی از دلایل زایمان سزارین باشد.

زمانی که قرارگیری کودک به صورتی باشد که باسن یا پای او در ناحیه رحم قرار گرفته باشد به این حالت بریچ می‌گویند که شرایط زایمان‌ سزارین را فراهم می کند.

ابتلای مادر به بیماری های جنسی مثل زگیل و تبخال تناسلی از دلایلی است که سبب می‌شود تا زایمان به صورت سزارین انجام گیرد.

نکته حائز اهمیت این است که در این شرایط زایمان طبیعی و عبور نوزاد زمینه ‌ساز ابتلای نوزاد به بیماری هایی همچون زگیل و تبخال است.

از دیگر عواملی که باعث می‌شود زایمان سزارین انجام شود مشکلات بند ناف در بارداری، چندقلویی، پارگی رحم، پرولاپس بند ناف، وزن جنین بیشتر از چهار و نیم کیلوگرم، زمانی که جنین در رحم مدفوع کرده باشد.

زایمان هایی که به صورت اورژانسی سزارین لازم دارند دلیل آن عبارت اند از :

  • پارگی کیسه اب
  • تغییر در ریتم ضربان قلب نوزاد.

آمادگی قبل از زایمان سزارین

برای اینکه به هر دلیلی سزارین را برای زایمان انتخاب کرده‌اید بهتر است قبل از ورود به اتاق عمل آمادگی های لازم را در این رابطه داشته باشید.

در برخی از بیمارستان‌ها باید از قبل پذیرش بگیرید و پرونده پزشکی را به صورت کامل در اختیارشان قرار دهید تا آن ها بتوانند در روز موعود برای زایمان در بیمارستان حضور داشته باشند.

همین طور در تاریخی که برای پذیرش به شما نوبت دادن تاخیری وجود نداشته باشد.

زمان پذیرش تمامی وضعیت حرکتی مادر و جنین مورد ارزیابی قرار می گیرد. سپس برای ورود به اتاق عمل شما را آماده خواهند کرد.

انجام یکسری از آزمایشات برای تعیین نوع گروه خونی و بررسی سطح هموگلوبین خون ضروری خواهد بود.

معمولا به جهت پیشگیری از هر نوع عفونت قبل از جراحی به مادر داروی آنتی بیوتیک می ‌دهند.

از روز قبل نواحی پایین تنه و قسمت های مورد نظر را اصلاح کنید تا روند ورودتان به اتاق عمل سریع تر اتفاق بیوفتد.

در هنگام ورود به اتاق عمل سرم مسکن و لوله برای دفع ادرار به شما وصل می کند.

دوتا دستبند یکی سفید برای شناسایی مادر و دومی صورتی برای تزریق دارو به دست مادر وصل می‌کنند و دستبند دیگری نیز برای شناسایی نوزادتان به شما خواهند داد.

فرم های مخصوص پذیرش و عدم پذیرش انتقال خون را با تأیید و امضاء ارائه می‌ دهند. اتاق عمل و تیم جراحی همگی برای ارائه خدمات به شما و فرزندتان کمک می ‌کند.

تکنسین بیهوشی با نظارت دقیق بر میزان فشارخون و سایر موارد دیگر اقدام به بیهوشی شما می کند و درنهایت پرده ای بین صورت و شکم تان کشیده می‌شود و سپس شروع به انجام سزارین می کنند.

ضرورت انجام زایمان سزارین

ضرورت انجام زایمان سزارین
ضرورت انجام زایمان سزارین

نوع زایمان با توجه به شرایط جنین و مادر مشخص خواهد شد در صورتی که مادر یک بارداری معمولی و بی خطر داشته باشد معمولا زایمان طبیعی انجام می دهد.

گاهی سلامت مادر و جنین در معرض خطر است که در این موارد زایمان به صورت سزارین ضرورت دارد و حتی در برخی موارد ممکن است زایمان سزارین بدون هماهنگی قبلی و در اثر بروز یک سری مشکلات انجام شود.

مطالعه بیشتر  پرینورافی

به طور مثال: ممکن است هنگام زایمان طبیعی مشکلی برای جنین و مادر وجود بیاید که در این زمان انجام زایمان به روش سزارین کمک کننده است.

عوارض زایمان سزارین

امروزه انجام زایمان به روش سزارین بیشتر از قبل شده و به منظور پیشگیری از بروز عوارض سزارین بهتر است در انتخاب نوع زایمان دقت کنید.

برخی از عوارض سزارین ممکن است به دلیل خطای پزشکی اتفاق بیفتد به همین منظور بایستی در انتخاب نوع زایمان دقت لازم و کافی را داشته باشید.

برخی از عوارضی که ممکن است با انجام زایمان سزارین پیش بیاید عبارتند از:

آسیب های احتمالی پس از زایمان سزارین

آسیب های احتمالی پس از زایمان سزارین
آسیب های احتمالی پس از زایمان سزارین

عمل سزارین یکی از جراحی های پرخطر و پر تهاجم است، اما متخصصان گاها مجبور میشوند برای خروج جنین با سلامت کامل برشی عمیق در ناحیه رحم ایجاد کنند تا بتوانند پس از ۹ ماه بارداری جنین را با سلامت کامل از رحم مادر خارج کنند.

اما متخصصان این عمل را روشی پرخطر دانسته که باید مراقبت های اصولی پس از انجام آن طی شود تا مادر سلامت خود را به دست آورد و از سایر آسیب‌ ها و مشکلات متعدد در امان بماند.

یکی از آسیب های احتمالی پس از زایمان سزارین خونریزی می باشد که ممکن است در ناحیه بخیه ها اتفاق بیفتد که البته این عارضه کاملاً نادر بوده و در موارد محدود در اثر عدم مراقبت مادر چنین آسیبی رخ خواهد داد.

معمولا پس از زایمان سزارین برای برخی از مادران عفونت در ناحیه بخیه ها اتفاق می افتد که این امر باعث مصرف مقدار بسیار زیادی آنتی بیوتیک توسط مادر می شود و به دنبال آن ممکن است مقدار شیر مادر تا حد بسیار زیادی کم شود.

اما باید بدانید که بروز عفونت و مصرف آنتی بیوتیک برای مادران عوارض جبران ناپذیر و طولانی مدتی ایجاد می کند و گاها ممکن است عفونت موجود در بخیه ها سبب چسبندگی ناحیه رحم شده و فرد را وارد پروسه های درمانی طولانی کند.

همواره به شما توصیه می کنیم که پس از انجام زایمان سزارین حتماً مراقبت‌ های گفته شده توسط پزشک را با جزئیات کامل انجام دهید تا از سایر آسیب‌ های احتمالی در امان بمانید.

برخی از بانوان حتی پس از مدت زمان طولانی پس از عمل سزارین ممکن است هنگام سرفه و یا عطسه دردی ناگهانی را در بخش پایین شکم احساس کنند.

این عارضه کاملا شایع است اما خطرناک نبوده و آسیب‌ رسان نمی باشد، اما باید بدانید که اگر عمل سزارین توسط پزشکان ماهر انجام شود احتمال بروز چنین اسیب های بسیار محدود شده و فرد به هیچ عنوان با چنین مشکلاتی مواجه نمیشود.

بر اثر داشتن یک عمل پرخطر و پر ریسک و عدم تجربه کافی پزشک ممکن است برای فرد آسیب هایی اتفاق بیفتد و ممکن است تا سالیان طولانی شخص با مشکلات متعدد درگیر باشد.

مسئله دیگری که ممکن است هنگام زایمان سزارین برای افراد کمی نگران کننده باشد، تزریق آمپول بی حسی است که در نخاع مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

برخی از بانوان تا چندین ماه بعد از انجام سزارین در ناحیه ی کمر و بخشی از نخاع سوزشی مقطعی را احساس کرده که می تواند ناشی از التهاب داروی تزریق شده باشد.

مطالعه بیشتر  آی یو دی

در هر صورت برای انجام رایمان سزارین باید به مراکز معتبر مراجعه کنید تا در معرض آسیب های احتمال قرار نگیرید.

هر چند که محیط بیمارستان هم محل تجمع انواع آلودگی هاست و مادرانی که سزارین انجام می دهند باید در محیطی کاملا استریل و بهداشتی بستری شوند و به درستی از سلامت آنها مراقب شود.

رعایت همین نکات ساده سبب میشود تا روند زایمان سزارین را با سهولت بیشتر طی کرده و با آسیب ها و عوارض احتمالی و البته خطرناک مواجه نخواهید شد.

خطرات ناشی از گره خوردن بند ناف

یکی از آسیب های خطرناک که ممکن است در دوران بارداری اتفاق بیفتد گره خوردن بند ناف در اطراف گردن نوزاد می باشد که می تواند مانع از خون رسانی درست و دریافت اکسیژن توسط جنین باشد.

بسیاری از متخصصان علت اصلی گره خوردن بند ناف را حجم زیاد آب آمونیاک گفته اند که این افراد ممکن است تجربه های تلخ گره خوردن بند ناف دور گردن و دیگر اندام های جنین را تجربه کنند.

در ارتباط با بند ناف و خطرات ناشی از آن باید بدانید که گره خوردن بند ناف تا زمانی که گره کاملا شل باشد خطرناک نیست و شما می توانید با چکاپ های مداوم از وضعیت جنین خود آگاه شوید و اگر این گره سفت شود می‌ تواند سلامت جنین را به خطر بیاندازد و در موارد نادر باعث خفگی جنین شود.

اگر به جنین اکسیژن کافی نرسد در هر سنی که باشد باید از رحم مادر سریعا خارج شود.

به طور کلی برای پیشگیری از گره خوردن بند ناف در اطراف جنین هیچ راهکاری وجود ندارد و این فرآیند خود به خود و بدون انجام هیچ گونه اختلال ایجاد میشود.

اما باید بدانید که اگر در مواقعی بند ناف گردن و یا بخشی از اندام حیاتی جنین را تحت فشار قرار دهد برای او خطرناک است و بر میزان ضربان قلب تاثیر می گذارد و خونرسانی به سایر اندام ها را با اختلال مواجه می کند و متخصصان تشخیص می‌ دهند که جنین باید هرچه سریعتر از رحم خارج شده تا آسیب ها و مشکلات جسمانی جبران ‌ناپذیر برای کودک به وجود نیاید.

باید بدانید که گره خوردن بند ناف در اطراف جنین اتفاقی نادر اما خطرناک است که مسئولیت جفت را به خطر می اندازد و ممکن است جنین تحت فشار بسیار زیادی قرار بگیرد.

توجه داشته باشید که این اتفاق معمولا در هفته های بالا و از ۳۰ تا ۴۰ هفتگی شایع تر است و بهتر است که هر چه سریع‌ تر اقدامات لازم را برای بررسی دقیق انجام دهید و اگر نوزاد شما در معرض گره بند ناف قرار دارد از پزشک بخواهید که در فواصل زمانی کوتاه به طور مرتب وضعیت نوزاد شما را بررسی کند.

اگر بند ناف در جای مناسب قرار بگیرد وضعیت خون رسانی و ارسال مواد مغذی به جنین با اختلال مواجه نمی شود و روند رشد جنین با کیفیت و سرعت بالا ادامه پیدا خواهد کرد.

اما اگر این اتفاق برعکس انجام شود و گره ای در بند ناف به وجود آید و این گره در اطراف جنین قرار بگیرد همه چیز معکوس شده و سلامت جنین به طور جدی به خطر می افتد که درنهایت در اکثر مواقع منجر به خفگی جنین می شود.

20 پاسخ

  1. اگه سابقه انجام سزارین داشته باشیم در بارداری بعدی حتما باید سزارین کنیم؟

    1. در اکثر موارد، زنانی که قبلاً سزارین داشته‌اند، می‌توانند گزینه‌های مختلفی برای زایمان در بارداری‌های بعدی داشته باشند.

    1. در ایران، درخواست سزارین بدون دلایل پزشکی مشخص (سزارین انتخابی) موضوع پیچیده‌ای است که تحت تأثیر قوانین و سیاست‌های بهداشتی، توصیه‌های پزشکی، و فرهنگ عمومی قرار دارد. بهترین راه این است که با پزشک خود مشورت کنید.

    1. برای انجام سزارین، معمولاً از دو نوع بی‌هوشی استفاده می‌شود: بی‌حسی موضعی (از جمله بی‌حسی نخاعی و بی‌حسی اپیدورال) و بی‌هوشی عمومی.

    1. برخی از عوارض معمول سزارین عبارتند از عفونت، خونریزی، مشکلات بی هوشی، تشکیل لخته خونی و …

    1. دوره نقاهت پس از عمل سزارین معمولاً طولانی‌تر از زایمان طبیعی است، دوره نقاهت اولیه 1-2 هفته اول است و دوره نقاهت میان‌مدت 2-6 هفته است که مادر به تدریج به فعالیت های روزمره خود برمی گردد.

    1. در موقعیت‌های غیراورژانسی، زایمان سزارین معمولاً زمانی انجام می‌شود که دلایل پزشکی مشخصی وجود دارد که زایمان طبیعی را برای مادر یا نوزاد خطرناک یا نامناسب می‌کند. زمان‌بندی سزارین غیراورژانسی به عوامل مختلفی بستگی دارد و معمولاً در سه‌ماهه سوم بارداری برنامه‌ریزی می‌شود. به‌طور خاص، زمانی که بارداری به هفته‌های پایانی نزدیک می‌شود، معمولاً بین هفته‌های ۳۹ تا ۴۰ بارداری، انجام می‌شود.

    1. بله، برای عمل سزارین باید ناشتا باشید. این امر به دلیل ایمنی و جلوگیری از عوارض احتمالی مرتبط با بیهوشی انجام می‌شود. ناشتا بودن کمک می‌کند تا خطر ورود محتویات معده به مجاری تنفسی در طول بیهوشی به حداقل برسد.

    1. بله، پس از عمل سزارین معمولاً داروهای خاصی برای کمک به بهبود و کاهش درد تجویز می‌شود. این داروها ممکن است شامل مسکن‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای ضد التهابی باشند.

    1. پس از عمل سزارین، معمولاً پزشکان و تیم مراقبت بهداشتی تشویق می‌کنند که مادر به محض اینکه احساس آمادگی کرد، به آرامی شروع به حرکت و راه رفتن کند. این معمولاً چند ساعت پس از جراحی و پس از خروج اثرات اولیه بی‌حسی یا بیهوشی است.

    1. بله، بعد از عمل سزارین، ممکن است نیاز به رعایت یک رژیم غذایی خاص داشته باشید تا بهبود سریع‌تر و بهتری داشته باشید و به تغذیه مناسب برای بهبودی بیشتر کمک کنید. این رژیم شامل:مصرف مایعات زیاد، مواد غذایی حاوی کلسیم، مواد غذایی حاوی فیبر، مواد غذایی حاوی آهن، مواد غذایی با پروتئین بالا است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط